keskiviikko 5. elokuuta 2009

Yrttileipä


















Aineksien tarkkoja määriä tähän leipään en osaa laittaa, koska teen taikinan yleensä ihan omasta päästä ja niistä jauhoista ja hiutaleista mitä sattuu kaapista löytymään.
Kuoren tummuus johtuu siitä, etten vielä ole oikein sinut kiertoilmauunin kanssa. Pitäisi varmaan vähän laskea asteita, muuten kaikki kärventyy.
Leivästä tuli ihan hyvänmakuista ja koostumus oli myös hyvä (en ole koskaan aikasemmin saanut leivästä näin hyvää), mutta suosittelen kunnollista jäähdyttämistä ennen leikkaamista.


Yrttileipä


0,5 l vettä
0,5 pakettia hiivaa
suolaa
1 rkl sokeria
ruisjauhoja (oliskohan ollut joku 2-3 dl)
vehnäleseitä ( ehkä 1-2 dl)
vehnäjauhoja
öljyä (käytin rypsiä, mutta oliiviöljy olisi varmaan parasta)
provencale-yrttiseosta (maun mukaan)


Sekoita kulhossa ruisjauhot, vehnäleseet, sokeri, suola sekä pari desiä vehnäjauhoja. Murenna hiiva eri taikinakulhoon. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada hiivan päälle. Sekoita esim. vispilällä jotta saat hiivan liuotettua veteen. Lisää öljy sekä yrttiseos. Lisää vähitellen jauhosesosta nesteeseen ja vatkaa huolellisesti ettei jää jauhopaakkuja. Kun jauhoseos on käytetty loppuun, ala lisäämään vehnäjauhoja vähitellen. Kun taikina on melko kiinteää, mutta tarttuu vielä käsiin kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Kun taikina on kiinteää ja kimmoisaa eikä tartu enää käsiin vaikka tuntuu vielä vähän tahmealta, voitele puhdas kulho pienellä määrällä öljyä ja siirrä taikina sinne kohoamaan, peitä liinalla. Kohoamiseen pitäisi mennä n. tunti. Kun taikina on kohonnut, vaivaa siitä ilmat pois ja muotoile haluamasi muotoon. Laita uuni lämpiämään 200c (tai kiertoilma 180c) ja kohota leipää sen ajan liinan alla. Voitele vedellä ennen paistamista, paista n. 30 min.

1 kommentti:

M.karhu kirjoitti...

Argh! Liian hyvän näköinen leipä, ois melkein pakko koittaa itte tehdä!:D Mistä jaksamusta...
Kotzone oli myös aika ruokahalut herättävän näköinen..nam.